Idag var det dags för första inskolningsdagen på nya förskolan. Med två barn i förskoleåldern och med några dagisbyten i bagaget är jag en ganska rutinerad inskolningsförälder. Den här gången var det dock första gången jag varit delaktig i en sk föräldraaktiv inskolning. Istället för två eller tre veckors långsam upptrappning med kortare lämningar är man istället med barnet i tre heldagar.

Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk till konceptet för några år sedan när en väninna berättade att hennes son skulle skolas in enligt den här relativt nya metoden. Som förälder på en Montessoriförskola där allt skulle ta så lång tid som möjligt och gärna tre eller fyra veckor för barnets bästa hade jag svårt att se utanför mitt eget perspektiv. 

Efter att ha följt väninnans inskolning och både läst och hört om det på annat håll har jag totalt ändrat uppfattning. Och efter att själv varit med på första inskolningsdagen är jag ännu mer övertygad om att det finns fördelar med den föräldraaktiva inskolningen. Bara en sådan sak som att man lär sig namnen på alla barnets kompisar och får en personlig kontakt med alla barn och pedagoger som ska dela barnets vardagar framöver.

För den som vill läsa mer om föräldraaktiv inskolning kan ni klicka här http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article3639631.ab.

Annonser